Profile Perniagaan



BIODATA PERNIAGAAN

NAMA PERNIAGAAN                :           NORIJAH’S CAKE HOUSE
                                                                    @  KEDAI KEK NORIJAH

ALAMAT PERNIAGAAN            :          MT 706, KOMPLEK PERNIAGAAN
                                                                    MASJID TANAH, 78300, MELAKA.

JENIS PERNIAGAAN                  :          PENGELUARAN ROTI, KEK & BISKUT                                                                                           MENJUAL MAKANAN RINGAN DAN MINUMAN
                                                                                   
TARAF PERNIAGAAN                :          PEMILIK TUNGGAL

TARIKH MULA PERNIAGAAN :          25 – 05 – 1988

TARIKH DAFTAR                        :          15 – 06 – 1988

LESEN PERNIAGAAN                :          a)         No. Pendaftaran perniagaan
                                                                                                JM0120359-V
                                                                    b)            No. Lesen  Majlis Perbandaran Alor Gajah
                                                                                                01533/2010

NAMA BANK / NO. AKAUN      :          a)         BANK ISLAM (M) BERHAD
                                                                                No. Akaun :      9010004051
                                                                    b)         PUBLIK BANK
                                                                                No. Akaun :      3102000131

TAPAK PERNIAGAAN                 :           SENDIRI

ASET/HARGA                                :           RUMAH KEDAI – RM 168,000.00

KEMUDAHAN ASAS                    :           Jalanraya, Elektrik, Telefon Pengangkutan awam

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0823&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_02.htm

                                      **********************************************


CARTA ORGANISASI PERNIAGAAN

                                   PENGURUS
                                                HJ. MOHD KHIDZIR BIN HJ. MOHD ALIAS
                                                 (RM 2,500) 


                                PEN. PENGURUS
                                             HJH. NORIJAH BINTI HJ. DUMOON
                                           (RM 1,500)


                              PENTABIRAN
                                           HJH. PARIDAH BINTI HJ. DUMUN
                                           (RM 1,000)


(KITCHEN)
BAHAGIAN KEK
                                                         NORSHIMAH BINTI HALIM
(RM 700)


(KITCHEN)
BAHAGIAN ROTI
HJ. MOHD KHIDZIR BIN HJ. MOHD ALIAS


CASHIER
ROZANA BINTI ZAINAL
(RM 500)

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0823&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_02.htm
                                  *******************************************************                                                



PESAINGAN
                Memang tidak di nafikan bahawa di dalam dunia perniagaan ini akan wujud pesaingan, yang sememang nya tidak dapat di elakkan.  Walaubagaimana pun pesaingan yang sihat kebiasaanya akan membawa kebaikan dan manafaat kepada kedua pihak iaitu kepada penguna / pembeli dan juga para peniaga.  Kebiasaannya para peniaga akan berlumba lumba untuk memajukan perniagaan mereka dan akan berusaha sedaya upaya menarik perhatian dan berusaha demi memuaskan hati pelanggan.
                Pesaingan juga boleh menjadikan  satu dorongan  kuat kepada para peniaga untuk meningkatkan mutu produk fan perkhodmatan serta layanan,  manakala kepada pelanggan pula, adalah satu rahmat yang membolehkan mereka membuat pilihan yang terbaik untuk kebaikan diri mereka sendiri.  Namun demikian, saya tidak pernah berputus asa, malahan saya menganggapkan pesaingan itu sebagai motivasi  dan rahmat bagi  dorongan yang kuat untuk terus berusaha.  Kesabaran dan ketabahan memainkan peranan utama bagi menghadapi rintangan yang pasti di hadapi oleh setiap peniaga.
                Di antara langkah langkah drastik yang perlu di ambil :-
                *      Memberikan kepuasan kepada setiap pelanggan yang datang ke tempat                                            premis kami
    *      Mempelbagaikan jenis jualan  Roti ,Kek dan Biskut agar mempunyai citarasa   orang ramai.
    *      Mendapatkan pengetahuan dan pendedahan terperinci dalam dunia perniagaan
    *      Sentiasa menghadiri kursus kursus yang membina bagi memantapkan diri dalam dunia perniagaan.
    *      Mempunyai cita cita untuk membuka  banyak cawangan bagi memantapkan dan mengukuhkan kewangan.
                Alhamdullilah setelah 23 tahun perusahaan ini berjalan , dan telah banyak kedai kek telah wujud  tak kurang juga yang berniaga tak lama / tutup.  Namun perusahaan saya masih menjadi tumpuan ramai pelanggan.   Dan dengan bangga “ KEDAI KEK NORIJAH “ di kenali orang ramai di luar kawasan Melaka saperti di Muar, Gemenceh, Rembau , Port Dickson , Tampin dan banyak lagi tempat.
Di sini kami juga mengadakan kursus amali di mana setiap tahun Institiut  Institiut pengajian tinggi akan mengantar pelajar pelajar untuk menjalani latihan amali. Seperti kebiasaan nya pelajar pelajar dari Institiut Pertanian dari seluruh Malaysia,  Polyteknik, Maktab Penguruan dan juga Institiut  Kemahiran  Belia Dan Sukan.  Kami juga terlibat dengan Program Tunas Mekar anjuran UITM, untuk di tempatkan graduan menjalankan aktiviti amali.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0823&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_02.htm

              ***************************************************

MAKLUMAT PESAINGAN

1.            Premis kami adalah tempat pertama di hati pelanggan.  Pelanggan hanya akan ke premis lain apabila bekalan  kehabisan atau tidak mencukupi  atau barang yang di kehendaki tiada di premis kami.  Kami dapat tindak balas dari pelanggan maka itu kami berani berkata demikian , kerana konsep kami  berniaga  hanya ‘walk in sale’ sahaja.  Kami  tak mampu untuk salurkan produk ke luar dan menerima tempahan dari mana2.

2.            Family Store.
                Walaupun baru buka kurang 4 tahun tapi ianya menjadi pesaing kami yang pertama terletak 200 meter dari premis kami.  Oleh kerana ianya terletak bersama pasar raya yang besar maka tidak di nafikan ramai pelanggan namun itu bukan milik bumiputra maka premis kami tetap di hati pelanggan ,memjadi  pilihan .

3.            Warong  Kek Segar
                Warong Kek Segar adalah pesaing kami yang ke dua, yang terdekat dengan premis kami  kurang dari 50 meter dari premis kami,  telah beroperasi  hampir 12 tahun.  Pemilik bukan bumiputra.  Tapi oleh kerana 85% penduduk persekitaran adalah bumiputra maka majorati pelanggan adalah orang melayu.   Malang nya apabila premis kami tidak cukup bekalan , pelanggan lebih ke premis tersebut untuk pilihan ke 2 dari ke premis yang lain.

4.            Bazahat Bakery
                Pesaing ke 4, terletak 100 meter dari premis kami. Tidak banyak mengeluarkan produk kek dan roti, tapi lebih tertumpu pada menjual nasi campur dan café. Dan telah beroperasi lebih 10 tahun

5.            Sapura Bakery
                Saterusnya pesaing  ke 5, hampir 6 tahun telah beroperasi dengan bermula mengedarkan kek dan roti ke kedai kedai makan. Kemudian  menyewa sabuah kedai 150 meter dari premis  kami.  Salepas 2 tahun tidak dapat menampung dengan membayar sewa kedai , beliau berpindah ke tanah sendiri 200 meter dari tempat asal dengan membuat bengkel sendiri. Kini Beliau banyak memasarkan kesekolah2 dan menjual di pasar malam dan pasar tani.


6.            A&Z Bakery.
                Terletak 300 meter dari premis kami dan telah beroperasi selama 18 tahun.  Perniagaan produk bakery amat berkurangan  tapi lebih pada khidmat catering.

7.            Naqik Cookies
               Tahun 2011 premis ini baru di buka dan terletak 50 meter dari premis kami. Dan ia berbentuk kios.


                   http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0823&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_02.htm
                                *************************************************
                                 
       PERALATAN DAN TEKNOLOGI YANG ADA DI PREMIS KAMI                                               
                                  
BUN DIVIDER
                                                     
CAKE MIXERS
1 DECK ELECTRIC OVEN & 2 DECKS  GAS OVEN
BAHAGIAN KITCHEN
MINI MOULDER
SPRIAL MIXER
FLOUR SHIFTER
DECORATION ROOM



SPRIAL MIXER
3 DOORS REFRIGERATOR
BREAD SLICER
                                                                        


BAHAGIAN RUANG JUALAN 
RUANG JUALAN
RUANG JUALAN
PANDANGAN WAKTU MALAM