NAMA
PERNIAGAAN : NORIJAH’S CAKE HOUSE
@
KEDAI KEK NORIJAH
ALAMAT
PERNIAGAAN : MT 706, KOMPLEK
PERNIAGAAN
MASJID
TANAH, 78300, MELAKA.
JENIS
PERNIAGAAN : PENGELUARAN ROTI, KEK
& BISKUT MENJUAL MAKANAN RINGAN DAN MINUMAN
TARAF
PERNIAGAAN : PEMILIK TUNGGAL
TARIKH
MULA PERNIAGAAN : 25 – 05 – 1988
TARIKH
DAFTAR : 15 – 06 – 1988
LESEN
PERNIAGAAN : a) No. Pendaftaran perniagaan
JM0120359-V
b) No. Lesen Majlis Perbandaran Alor Gajah
01533/2010
NAMA
BANK / NO. AKAUN : a) BANK ISLAM (M) BERHAD
No.
Akaun : 9010004051
b) PUBLIK BANK
No.
Akaun : 3102000131
TAPAK
PERNIAGAAN : SENDIRI
ASET/HARGA : RUMAH KEDAI – RM
168,000.00
KEMUDAHAN
ASAS : Jalanraya, Elektrik,
Telefon Pengangkutan
awam
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0823&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_02.htm
**********************************************
CARTA
ORGANISASI PERNIAGAAN
PENGURUS
HJ. MOHD KHIDZIR
BIN HJ. MOHD ALIAS
(RM 2,500)
PEN. PENGURUS
HJH. NORIJAH BINTI HJ. DUMOON
(RM 1,500)
PENTABIRAN
HJH. PARIDAH BINTI HJ. DUMUN
(RM 1,000)
|
(KITCHEN)
BAHAGIAN KEK
NORSHIMAH BINTI HALIM
(RM 700)
(KITCHEN)
BAHAGIAN ROTI
HJ.
MOHD KHIDZIR BIN HJ. MOHD ALIAS
CASHIER
ROZANA BINTI ZAINAL
(RM 500)
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0823&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_02.htm
*******************************************************
PESAINGAN
Memang tidak di nafikan bahawa
di dalam dunia perniagaan ini akan wujud pesaingan, yang sememang nya tidak
dapat di elakkan. Walaubagaimana pun
pesaingan yang sihat kebiasaanya akan membawa kebaikan dan manafaat kepada
kedua pihak iaitu kepada penguna / pembeli dan juga para peniaga. Kebiasaannya para peniaga akan berlumba lumba
untuk memajukan perniagaan mereka dan akan berusaha sedaya upaya menarik
perhatian dan berusaha demi memuaskan hati pelanggan.
Pesaingan juga boleh
menjadikan satu dorongan kuat kepada para peniaga untuk meningkatkan
mutu produk fan perkhodmatan serta layanan,
manakala kepada pelanggan pula, adalah satu rahmat yang membolehkan
mereka membuat pilihan yang terbaik untuk kebaikan diri mereka sendiri. Namun demikian, saya tidak pernah berputus
asa, malahan saya menganggapkan pesaingan itu sebagai motivasi dan rahmat bagi dorongan yang kuat untuk terus berusaha. Kesabaran dan ketabahan memainkan peranan
utama bagi menghadapi rintangan yang pasti di hadapi oleh setiap peniaga.
Di antara langkah langkah
drastik yang perlu di ambil :-
* Memberikan kepuasan kepada setiap pelanggan yang datang
ke tempat premis kami
* Mempelbagaikan jenis jualan Roti ,Kek dan Biskut agar mempunyai citarasa
orang ramai.
* Mendapatkan pengetahuan dan pendedahan terperinci dalam
dunia perniagaan
* Sentiasa menghadiri kursus kursus yang membina bagi
memantapkan diri dalam dunia perniagaan.
* Mempunyai cita cita untuk membuka banyak cawangan bagi memantapkan dan
mengukuhkan kewangan.
Alhamdullilah setelah 23 tahun
perusahaan ini berjalan , dan telah banyak kedai kek telah wujud tak kurang juga yang berniaga tak lama /
tutup. Namun perusahaan saya masih menjadi
tumpuan ramai pelanggan. Dan dengan bangga
“ KEDAI KEK NORIJAH “ di kenali orang ramai di luar kawasan Melaka saperti di
Muar, Gemenceh, Rembau , Port Dickson , Tampin dan banyak lagi tempat.
Di sini kami juga
mengadakan kursus amali di mana setiap tahun Institiut Institiut pengajian tinggi akan mengantar
pelajar pelajar untuk menjalani latihan amali. Seperti kebiasaan nya pelajar
pelajar dari Institiut Pertanian dari seluruh Malaysia, Polyteknik, Maktab Penguruan dan juga
Institiut Kemahiran Belia Dan Sukan. Kami juga terlibat dengan Program Tunas Mekar anjuran UITM, untuk di tempatkan graduan menjalankan aktiviti amali.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0823&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_02.htm
***************************************************
MAKLUMAT PESAINGAN
1. Premis kami adalah tempat pertama di
hati pelanggan. Pelanggan hanya akan ke
premis lain apabila bekalan kehabisan
atau tidak mencukupi atau barang yang di
kehendaki tiada di premis kami. Kami
dapat tindak balas dari pelanggan maka itu kami berani berkata demikian ,
kerana konsep kami berniaga hanya ‘walk in sale’ sahaja. Kami
tak mampu untuk salurkan produk ke luar dan menerima tempahan dari
mana2.
2. Family Store.
Walaupun baru buka kurang 4
tahun tapi ianya menjadi pesaing kami yang pertama terletak 200 meter dari
premis kami. Oleh kerana ianya terletak
bersama pasar raya yang besar maka tidak di nafikan ramai pelanggan namun itu bukan milik bumiputra maka premis kami tetap di hati pelanggan ,memjadi pilihan .
3. Warong Kek Segar
Warong Kek Segar adalah pesaing
kami yang ke dua, yang terdekat dengan premis kami kurang dari 50 meter dari premis kami, telah beroperasi hampir 12 tahun. Pemilik bukan bumiputra. Tapi oleh kerana 85% penduduk persekitaran
adalah bumiputra maka majorati pelanggan adalah orang melayu. Malang nya apabila premis kami tidak cukup
bekalan , pelanggan lebih ke premis tersebut untuk pilihan ke 2 dari ke premis
yang lain.
4. Bazahat Bakery
Pesaing ke 4, terletak 100 meter
dari premis kami. Tidak banyak mengeluarkan produk kek dan roti, tapi lebih tertumpu
pada menjual nasi campur dan café. Dan telah beroperasi lebih 10 tahun
5. Sapura Bakery
Saterusnya pesaing ke 5, hampir 6 tahun telah beroperasi dengan
bermula mengedarkan kek dan roti ke kedai kedai makan. Kemudian menyewa sabuah kedai 150 meter dari
premis kami. Salepas 2 tahun tidak dapat menampung dengan
membayar sewa kedai , beliau berpindah ke tanah sendiri 200 meter dari tempat
asal dengan membuat bengkel sendiri. Kini Beliau banyak memasarkan kesekolah2
dan menjual di pasar malam dan pasar tani.
6. A&Z Bakery.
Terletak 300 meter dari premis
kami dan telah beroperasi selama 18 tahun.
Perniagaan produk bakery amat berkurangan tapi lebih pada khidmat catering.
7. Naqik Cookies Tahun 2011 premis ini baru di buka dan terletak 50 meter dari premis kami. Dan ia berbentuk kios. |
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0823&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_02.htm
|
*************************************************
|
PERALATAN DAN TEKNOLOGI YANG ADA DI PREMIS KAMI
![]() |
CAKE MIXERS |
![]() |
1 DECK ELECTRIC OVEN & 2 DECKS GAS OVEN |
![]() |
BAHAGIAN KITCHEN |
![]() |
MINI MOULDER |
![]() |
SPRIAL MIXER |
![]() |
FLOUR SHIFTER |
![]() | ||||
DECORATION ROOM |
![]() |
SPRIAL MIXER |
![]() |
3 DOORS REFRIGERATOR |
![]() |
BREAD SLICER |
BAHAGIAN RUANG JUALAN
![]() |
RUANG JUALAN |
![]() |
RUANG JUALAN |
![]() |
PANDANGAN WAKTU MALAM |